כשהניתוח הקיסרי מתוכנן (אלקטיבי), אני ממליץ על הכנה של מערכת העיכול ביומיים שלושה שלפני הניתוח. ההמלצה היא להימנע ממאכלים שעלולים לגרום להאטת פעולת מערכת העיכול או מזונות שידועים כגורמים לנפיחות בבטן וגזים כמו: קטניות וירקות כמו ברוקולי וכרובית. יש להמעיט בצריכה של בשר בקר הקשה לעיכול וכן דגנים מלאים כמו כוסמת שיבולת שועל או לחם מחיטה מלאה. מותר ורצוי לאכול מוצרי חלב, לחם לבן, פיתה, באגט, קרקרים מקמח לבן, ביצים, דגים, עוף, הודו ופסטה לבנה. בנוסף, מומלץ לשתות מיצי פHרות העוזרים בהחשת התרוקנות המעיים. יש לציין כי נשים עם סכרת צריכות להקפיד על הדיאטה המתאימה ולהשתדל להיות מאוזנות כמה שיותר לפני הניתוח.
תזונה בימים שאחרי הניתוח הם אתגר פיזי ונפשי לכל יולדת. זה הזמן לאכול נכון ובריא עבורך ועבור התינוק היונק. תזונה נכונה מאיצה את תהליך ההחלמה ומשפרת את רמת האנרגיה לאחר הניתוח. יש להמשיך לאכול תזונה עשירה בחלבונים, פחמימות מורכבות, ויטמינים וברזל.
למרות שנשים רבות רוצות לרדת במשקל מהר אחרי ההיריון ההמלצה הנכונה היא לאכול לא פחות מ-1800 קק"ל ליום כאשר יש להוסיף 500 קק"ל ליום לאישה מניקה.
לתזונה הנכונה אחרי הניתוח הקיסרי 3 מטרות:
– הקלה על תהליך העיכול
– עזרה בפעולת מעיים תקינה ללא צורך בהפעלת לחץ בזמן יציאה
– תמיכה והחשה של תהליך ההחלמה
מזונות קלים לעיכול
אחרי הניתוח יש נטייה להצטברות של גזים במערכת העיכול כך שמומלץ לא לצרוך מזונות הגורמים לגזים או לעצירות. מומלץ להימנע ממשקאות מוגזים, לצרוך מזונות עשירים בסיבים, מרק, גבינה לבנה או יוגורט.
חלבון
לחלבון יש חלק חשוב בצמיחה של תאים חדשים הלוקחים חלק בתהליך ההחלמה. מזונות עתירי חלבונים עוזרים בתהליך הריפוי ומהווים מקור אנרגטי חשוב לפעילות השרירים. מומלץ לאכול דגים, ביצים, עוף ומוצרי חלב (גבינה צהובה גבינה לבנה). דגים הם גם מקור לאומגה 3 ואילו ביצים הם מקור מצוין לאבץ העוזר בתהליך ההחלמה.
ויטמין C
ויטמין C הוא נוגד חמצון, נוגד דלקת ועוזר בתהליך הריפוי. חשוב לצרוך כ-1000 מ"ג ליום, בתקופת ההחלמה. מקור טוב לוויטמין C הם ירקות ופירות כמו פירות הדר, מלון, תותים, בטטה, עגבניות ופלפל אדום.
ברזל
יציאת העובר מהרחם בזמן ניתוח קיסרי מלווה בדימום. חשוב להחזיר את כמות הברזל שאבדה בזמן הלידה דרך דימום זה. הברזל חשוב ליצירת כדוריות אדומות בדם ויש לו תפקיד גם במערכת החיסונית. יש לצרוך מזונות עשירים בברזל כמו חלמון ביצה, בשר אדם, כבד או ממקור צמחי כמו טחינה שעועית ופלפל אדום. בכל מקרה לא מומלץ לצרוך כמויות גדולות מדי של ברזל בימים הראשונים לאחר ניתוח כדי לא להפריע לפעולת מעיים תקינה. אחרי שפעולת המעיים חוזרת לעצמה מומלץ להמשיך עם תכשירי הברזל שלקחת במהלך ההיריון לאורך משכב הלידה (6 שבועות).
סידן
סידן הינו מינרל החשוב לבניית העצמות והשיניים, לפעילות התקינה של השרירים ומהווה פקטור בתהליך קרישה תקין. מקורות טובים לסידן הוא מוצרי חלב כמו חלב ניגר, גבינה צהובה, יוגורט או ממקור צמחי כמו טופו, קייל, או תרד. הכמות היומית המומלצת היא כ-1000 מ"ג לכל אישה עם תוספת של כ-300 מ"ג ליום לאישה מניקה.
סיבים
סיבים חשובים לפעילות סדירה של מערכת העיכול ועוזרים במניעת עצירות שיכולה לגרום לכאבים, לנפיחות בבטן ולחץ על הצלקת הניתוחית. מומלץ להתחיל לצרוך סיבים רק לאחר 24 שעות מהניתוח. יקרות ופרות הינם מקור טבעי וטוב לסיבים כמו כן דגנים מלאים ושיבולת שועל. לעיתים בימים שלאחר הניתוח התיאבון עדין לא חוזר לשיאו ולחלק מהנשים קשה לצרוך מזון בכמות מספקת ואז ניתן להשתמש בתכשירים כמו פסיליום, נורמלקס או בניפייבר.
שתיית נוזלים
נוזלים צלולים ובעיקר מים חשובים מאוד למניעת התייבשות ועצירות. שתייה בכמות טובה עוזרת לפעילות מעיים והחלמה מהירה ותקינה מהניתוח. מומלץ לשתות כוס כל שעתיים ובס"ה כ-10 כוסות ביממה. השתייה צריכה לכלול בעיקר מים, תה נטול קופאין, מרק, חלב דל שומן, מיצים לא מוגזים וללא סוכר. הנקה מגבירה את הצמא באמצעות מנגנון של הגברה הפרשת הורמון הקרוי ADH.
מזונות שכדאי להימנע מהם אחרי ניתוח קיסרי
מאחר והתנועתיות מוגבלת אחרי לידה קיסרית, מומלץ להמעיט במזון עתיר קלוריות ומועט בערכים תזונתיים (ג'אנק פוד) כמו פיצה המבורגר וצ'יפס. יש הטוענים כי מומלץ להמעיט במזון חריף כי הטעם עובר בהנקה. בנוסף כדאי להימנע מ:
– משקאות מוגזים
– משקאות עתירים בקופאין הגורם לריבוי במתן שתן, ערנות יתר והשפעה שלילית על גדילת התינוק
– אלכוהול המוריד את תפוקת החלב ויכול להשפיע על התפתחות התינוק
– מאכלים הידועים כגורמים לגזים כמו קטניות וירקות ממשפחת המצליבים כמו כרובית ,ברוקולי וכרוב.